maandag, juli 25, 2005

TranslationsCorticale Event-Related Potentials tonen de cruciale invloed van de structuur van de hypnotische suggesties.

VOLUME XLVII.........January, 1999.........NUMBER 1
Dutch TranslationsCorticale Event-Related Potentials tonen de cruciale invloed van de structuur van de hypnotische suggesties.Arreed Barabasz, Marianne Barabasz, Stacia Jensen, Steven Calvin, Michael Trevisan en Dennis Wamer.


Samenvatting
Elektro-encephalographische corticale event-related potentials (ERPs) worden be•nvloed door informatieverwerkingsstrategie‘n en zijn bijzonder geschikt voor het onderzoek van perceptieveranderingen bij hypnose. Het effect van positieve en negatieve hallucinatie instructies op visuele en auditieve P300 ERPs werd onderzocht. Twintig deelnemers, die strict geselecteerd werden op hypnotiseerbaarheid kregen als opdracht een identieke taak uit te voeren in waaktoestand en in alerte hypnotische toestand. Hoog hypnotiseerbaren vertoonden hogere ERP amplitudo's terwijl ze negatieve hallucinaties beleefden en lagere ERP amplitudo's terwijl ze positieve hallucinaties beleefden, in tegenstelling tot laag-hypnotiseerbaren en enkel hun eigen imaginatie in waaktoestand. Deze gegevens tonen, dat wanneer deelnemers zorgvuldig geselecteerd worden op hypnotiseerbaarheid, en wanneer de gemeten responsen in tijd samenvallen met de stimuli, er eerder duidelijke fysiologische parameters van hypnose zichtbaar worden, die veranderingen in het bewustzijn reflecteren, welke overeenstemmen met de subjectieve ervaringen van de perceptieverandering van de deelnemers. Indien rekening wordt gehouden met het type suggesties, vindt men een merkwaardige consistentie in de resultaten bij 10-tallen onderzoekers.