maandag, juli 25, 2005

De rol van de overdracht bei de hypnose en bij de suggestie

De rol van de overdracht bei de hypnose en bij de suggestie

De Parijse neurologische school (School van Charcot) betrachtete perifeer en centraal inwerkende oorzaken (optische fixatie van gegenstande, het strijken over de haren enz.) als hoofdfactoren bij de hypnotische verschijnselen. De school van Bernheim daarentegen (School van Nancy) ziet in deze en soortgelijk prikkels alleen mar een voertuig naar de eingebung van voorstellingen, speciaal in hypnotiseren een verhikel tot het invoeren van de voorstelling van het inslapen. Deze succesvolle invoering van de slaapvoorstelling zal dan in staat zijn een kunstmatige dissociatietoestand in de hersen op te roepen. In die verdere suggesties bijzonder licht toegankelijk dit is de hypnose.

Dit was een geweldige stap voorwaarts, de eerste poging om … te bevrijden van fysiologischen frasen. Een puur psychologische verklaring van de hypnotische en suggestieverschijnselen te verklaren. Toch kon ook deze causalitteits bedurfnis niet tevreden stellen. Het was onwaarschijnlijk dat dat het fixeren op een glanzend voorwerp alleen de oorzaak kon zijn van diepgaande verandering in het menselijke zielenleven. Als de hypnose.
Niet veel groter is toch die plausibiliteit der aanname, dat een de wakende mensen ingegeven voorstelling, het idee van slapen, zonder de hulp van veelkrachtiger psychologie krachten veroorzaken kunnen.

Alles spreekt meer voor dat bij hypnotiseren en suggereren het belangrijkste werk niet gedaan wordt door hypnotiseur of suggereur. Zonder de persoon zelf verricht. Allen voor zover de intuïtie procedure het toelaat. Het bestaan van de autosuggestie en autohypnose enerzijds en die door de individualiteit van het “medium afgeperkte grenzen van het mogelijke alleen als het subject de intuitieve procedure het toelaat. Cq mogelijk maakt zijn daarvan het doorslaggevbende bewijs.

Een hoe ondergeschikt de rol in de causaliteitsketen van deze verschijnselen de ingreep door de experimentator eigenlijk is.
Toch blijft deze verwezenlijking (de werking) van deze intrapsychischen verarbeitung van suggestieve invloeden in nhet duister gehuld.

De psychoanalytische onderzoeking van zenuwzieken volgens de methode Freud
Helpen ons alleen door ons een lik te gunnen in de zielleroerselen die zich afspelen bij suggestie en hypnose.